Köpa, få eller ärva skog?

Det finns flera sätt att bli skogsägare. Vilket alternativ som är bäst finns det inget generellt svar till. Det beror på förutsättningarna i det specifika fallet.
Varför vill så många äga skog? Fastighetsmäklaren berättar.

Köpa skog

Att köpa skog är det mest traditionella och vanligaste sättet att bli skogsägare. Det innebär att du betalar en ersättning till skogsägaren som motsvarar fastighetens marknadsvärde. Ur inkomstskattemässig synvinkel är gränsen för ett köp att priset ska vara minst lika stort som taxeringsvärdet.

I enstaka fall kan priset hamna under taxeringsvärdet och ändå betraktas som ett köp, till exempel om större avverkningar har skett som inte hunnit beaktas i taxeringsvärdet.

Att köpa skog ger dig fullt ägande från start och möjligheten att planera tidpunkten för förvärvet. Dessutom kan du dra nytta av skattemässiga fördelar, som skogsavdrag, vilket kan ge skattelättnader vid framtida avverkningar.

Du kan hitta skogsmark genom olika kanaler, såsom skogsmäklare, digitala plattformar som Hemnet, lokala skogsbolag eller genom personliga kontakter. 

När du hittat en skogsfastighet på den öppna marknaden sker överlåtandet i princip alltid via köp. Men köp kan även vara att föredra vid ett generationsskifte.

 

Få skog genom gåva

En överlåtelse av en skogsfastighet där den nya ägaren betalar mindre än taxeringsvärdet ses som en gåva, under förutsättning att det finns en gåvoavsikt mellan parterna. För gåvor går det att ställa villkor för övertagandet, det är inte möjligt vid köp. Exempel på villkor är att fastigheten ska vara gåvotagarens enskilda egendom eller att gåvotagaren inte utan givarens skriftliga samtycke får överlåta, inteckna eller belåna fastigheten. Denna möjlighet gör att gåvoalternativet är vanligt vid generationsskiften.  

Ärva skog

Många blir skogsägare genom arv efter föräldrar eller andra släktingar. Arv innebär att du tar över en fastighet utan att behöva betala för den, men det kan också leda till delat ägande mellan arvingar.

Den stora nackdelen med arv är att tidpunkten inte går att bestämma i förväg. Därmed saknas ofta en plan för hur skogsbruket ska drivas vidare i framtiden, vilket i värsta fall kan orsaka konflikter och osämja mellan arvingarna.

Skattemässigt gäller ungefär samma regler som vid gåva.

Vilket alternativ är bäst?

Ur ren beskattningssynpunkt är det oftast mest fördelaktigt att överlåta en skogsfastighet genom köp. Men det varierar lite från fall till fall. Viktigt är att ta med alla omständigheter när man fattar beslutet.

Köp är bäst när ... Gåva är bäst när...
... man vill ha ett nytt ingångsvärde för fastigheten, vilket kan vara fördelaktigt vid framtida försäljning eller avverkning. ... den nya ägaren har begränsade ekonomiska möjligheter att betala för fastigheten
... merkostnaderna kompenseras av framtida skattelättnader inom en kortare, överskådlig period. ... nyttan av förbättrat anskaffningsvärde är begränsad.
... företaget förväntas få hög lönsamhet. ... lönsamheten är låg.
  ... företaget inte har utrymme för expansion.

 

Andra sätt att bli skogsägare

Det finns även alternativa metoder för att bli skogsägare. Ett exempel är andelsköp, där du köper andelar i en skogsfastighet tillsammans med andra investerare. Detta kan sänka inträdeströskeln och dela risker och kostnader. Ett annat alternativ är att investera i ett skogsbolag, vilket ger dig ett indirekt ägande utan de direkta förvaltningskostnaderna som följer med att äga en egen fastighet.

Skogenbild_skogstorp_Stefan_Örtenbla_dia0676_1200x675px.jpg

Foto: Thomas Adolfsén/Skogenbild.

Senast korrigerad: 2024-11-21
Hade du nytta av innehållet på denna sida?