Många typer av skogsägare
I Sverige finns det ca 311 000 enskilda skogsägare, varav 38 procent är kvinnor, 60 procent är män och 2 procent inte angett kön. Tillsammans äger de cirka 11,4 miljoner hektar produktiv skogsmark, vilket är hälften av den totala skogsmarksarealen i Sverige. Skogsmarksarealen är fördelad på ca 232 000 brukningsenheter där genomsnittsinnehavet ligger på 34 hektar.
Många är de forskare som har haft ambitionen att dela in skogsägarna efter intressen. Men det är inte så enkelt, eftersom gruppen är så pass blandad. En skogsägare med naturvårdsambitioner behöver också få ekonomin att gå ihop, och en kapitalplacerare kan ha stort intresse av jakt eller biologisk mångfald vid sidan av ekonomin.
De flesta enskilda skogsägare lever inte på skogen, endast åtta procent av de tillfrågade i Skogsbarometern 2023 (årlig intervjuundersökning med skogsägare som utförs på uppdrag av Swedbank, Sparbankernas riksförbund och Ludvig & Co) får huvuddelen av sin inkomst från skogen. Var fjärde skogsägare får sin huvudinkomst från anställning, tio procent från annat eget företag och 45 procent får den från pension. Detta stämmer väl med att medelåldern bland skogsägare stigit de senaste åren och nu ligger på 61 år.
Något som är tydligt är att skogen långt ifrån enbart fungerar som en inkomstkälla för skogsägare. I Skogsbarometerns fråga om vad som betyder mest i deras skogsägande svarar 36 procent att ”Känslan av att äga skog” betyder mest och ytterligare 16 procent har valt att Jakt och rekreation betyder mest. Betydelsen av de mjuka värdena minskar dock ju större brukningsenhet man äger. Även yngre skogsägare och skogsägare med huvuddelen av sin inkomst från jord- eller skogsbruk anser att de hårda värdena är mest betydelsefulla.
Skogsbarometern 2023. Svar på frågan "Vad betyder mest i ditt skogsägande?"