Rennäring och skogsbruk
Skogsbruket påverkar renarnas livsmiljö, födotillgång och förutsättningar för flyttning och tillgång på lavbete på många sätt. Under de senaste 50 åren har andelen lavrika marker minskat med 70 procent. Orsaken är bland annat skogliga åtgärder som markberedning och att tidigare glesa och lavrika tallskogar ersatts av täta produktionsskogar. På vintern är tillgången till lavbete avgörande för renarnas överlevnad.
Skogsbilvägar, gödsling, täta ungskogar och avverkad äldre skog i betesområden och längs flyttleder är åtgärder som försvårar för renskötseln. En renhjord under flyttning behöver både framkomlighet längs flyttleden och bra rastbeten i anslutning till den.
Samråd med rennäringen är nödvändigt för alla skogliga åtgärder som kan påverka renen. Ibland krävs större omställningar från skogsbrukets sida, men ofta kommer man långt med enklare hänsynsåtgärder, som ibland också gynnar skogsproduktionen.
Rekommendationer för skogsbruket
I en policy brief som Skogforsk, SLU och Umeå universitet tagit fram ges tio forskningsbaserade rekommendationer för hur skogsbruket kan anpassas för att mildra de negativa effekterna på renskötseln, och stärka dess förutsättningar. Anpassningarna bör göras i samråd med samebyarna:
- Skapa glesare skogar på magra, torra tallmarker för att gynna marklavar och underlätta renarnas förflyttning.
- Förläng omloppstiderna i lavrika skogar för att minska fragmentering och främja lavspridning.
- Spara hänglavsrika träd vid avverkning för att bevara viktiga betesresurser och underlätta för lavarna att sprida sig.
- Avlägsna grenar och toppar efter avverkning för att förbättra framkomlighet och lavtillväxt.
- Främja flerskiktade skogar utan hyggesfas för att skydda hänglavsbestånd.
- Anpassa markberedning och annan markstörning till marklavarnas möjligheter att överleva.
- Planera skötsel av contortatall med hänsyn till renskötseln.
- Gödsla inte lavmarker eftersom det gynnar vegetation som missgynnar lavarnas tillväxt.
- Undvik naturvårdsbränningar på lavrika marker. Samtidigt kan det vara ett sätt att i landskapet återställa lavmarker där konkurrerande vegetation har tagit över.
- Utveckla samråden mellan skogsbruket och samebyarna för bättre planering och samordning. Tag med landskapsperspektivet i samråden.