Formellt skydd av skog

Som skogsägare är det viktigt att känna till den nationella strategi för formellt skydd av skog, som tagits fram av Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen på uppdrag av regeringen. 

Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen har, utifrån uppdrag från regeringen, tagit fram en reviderad Nationell strategi för formellt skydd av skog (2024). Strategin betonar vikten av att involvera skogsägare i processen, där skyddet av skog i stor utsträckning ska bygga på frivillighet och markägarens initiativ.

Vad innebär formellt skydd?

Formellt skydd betyder att ett skogsområde med höga naturvärden skyddas från avverkning eller annan påverkan. Skyddet kan ske genom överenskommelser mellan skogsägaren och myndigheter, där ersättning erbjuds för de brukningsbegränsningar som skyddet medför. Undantag från frivilligheten är möjliga, men endast i särskilda fall, exempelvis vid internationella åtaganden.

Vilka skogar prioriteras?

Strategin prioriterar områden som:

  • Har höga naturvärden med viktiga livsmiljöer för rödlistade och skyddsvärda arter.
  • Är en del av större sammanhängande skogslandskap, exempelvis i fjällregionen.
  • Är särskilt betydelsefulla för biologisk mångfald enligt EU-direktiv.

Hur gör jag som skogsägare?

Du kan bidra genom att:

  1. Anmäla intresse: Om du har skog med höga naturvärden kan du kontakta Skogsstyrelsen eller din länsstyrelse för dialog om skyddsformer och ersättning.
  2. Frivilliga avsättningar: Du kan välja att bevara naturvärden på egen hand utan formellt skydd.

Myndigheterna har ett ansvar att informera och föra dialog med dig som skogsägare för att hitta lösningar som bevarar naturvärden samtidigt som dina önskemål respekteras.

Ekonomisk ersättning

Om din skog omfattas av ett formellt skydd kan du ha rätt till ersättning. Ersättningen baseras på områdets värde och den ekonomiska förlusten som uppstår till följd av skyddet, och gäller oavsett vilken skyddsform det rör sig om.

Nationella och internationella mål

Arbetet med formellt skydd är en del av Sveriges miljömål, exempelvis Levande skogar och Storslagen fjällmiljö, samt EU:s mål om att skydda minst 30 % av landytan till 2030.

Strategin finns att hämta hem på Naturvårdsverkets webb.

Senast korrigerad: 2024-12-19
Hade du nytta av innehållet på denna sida?