Återskapa våtmarker
Våtmarker och sumpskogar är viktiga livsmiljöer för en mängd olika arter – allt ifrån fåglar och fladdermöss till vedlevande insekter, svampar, lavar och mossor. Vid dikning förändras förutsättningarna i sumpskogarna, vilket påverkar den biologiska mångfalden och kan leda till oönskad förtätning och ändrad trädslagssammansättning. Torvmark som torrläggs börjar också brytas ner och läcka koldioxid, vilket har en negativ påverkan på klimatet.
Den enskilt viktigaste åtgärden för att återväta våtmarkerna är att lägga igen eller plugga dikena.
Det finns flera metoder för att lägga igen eller plugga diken. Den metod som är mest beprövad och säker att lägga igen hela diket och förstärka med pluggar. Vid en sådan åtgärd går det åt stora mängder torv eller andra massor. Vid mindre diken är det också möjligt att lägga igen diket manuellt. Det görs framför allt enligt de två metoderna som beskrivs nedan.
Dikesplugg av rundvirke och geotextil
En enkel dikesplugg kan byggas med rundvirke och geotextil (även kallad markduk / fiberduk). Geotextilen läggs ut över diket och 1–2 meter långa stockar läggs i längsgående riktning ca 0,5 m in på duken. Vik över duken när diket är fyllt och lägg på en del virke så att duken hålls på plats.
Torvplugg med dubbla palissader
I en torvplugg med dubbla palissader är det torven som den dämmande konstruktionen. Men eftersom ihopgrävd torv kan lösas upp och flyta i väg eller erodera sönder behövs palissader som stabiliserar torven. Palissaderna behöver hålla tills torven har kompakterats, stabiliserats och tills det finns vegetation som hjälper till att hålla ihop pluggen så den inte löses upp eller eroderar sönder.
Mer fördjupad info om olika metoder för igenläggning / pluggning av diken hittar du i den här rapporten från Skogsstyrelsen.