Friställa värdefulla träd

Att friställa gamla träd som fått utvecklas fritt under uppväxten är en viktig åtgärd för den biologiska mångfalden. De kan annars riskera att dö av att det blir för skuggigt och trångt.
Bild: Pixabay

Gamla, grova och ihåliga träd som vuxit upp i en öppen miljö har stora natur- och kulturvärden. De är bland annat livsmiljöer för en mängd olika lavar, mossor, svampar och insekter, och även fåglar och fladdermöss.

Mår dåligt av trängsel

När ett träd som fått utvecklas fritt under uppväxten plötsligt får konkurrens och hamnar i skuggan av buskar och andra träd ökar luftfuktigheten runt stammen. Det gör att ytveden rötas, barken faller av och trädet dör. Förloppet kan gå snabbt, framför allt om trädet har håligheter och är angripet av rötsvampar. Ett lövträd som är flera hundra år gammalt kan dö på bara något decennium.

Skapa utrymme

Genom friställning kan denna utveckling förhindras. Det innebär att du genom att röja eller gallra tar bort konkurrerande växtlighet omkring trädet för att det åter ska få fritt utrymme att utvecklas. 

För träd som är kraftigt beskuggade och igenväxta bör friställningen göras i flera steg för att träden inte ska stressas eller dö av de snabbt ändrade förutsättningarna. En stegvis friställning kan också motverka kraftigt uppslag av sly.

Så här gör du

  1. Röj/gallra bort träd, buskar och sly som står under eller växer upp i kronan. 
  2. Vänta några år.
  3. Röj/gallra bort sly och träd utanför kronans kant. Rekommendationen är att hålla en zon på minst fem meter ut från trädets yttre krongräns. Om gran dominerar runt det frihuggna trädet bör zonen göras större än fem meter. Vid väldigt mycket växtlighet runt trädet, ta bort en del av träden/buskarna nu och sedan resten om några år. 
  4. Röj/gallra regelbundet ungefär vart femte år för att förhindra att nya plantor och eventuella stubbskott åter växer sig större kring trädet.

Att tänka på

  • Se till att stam, grenar eller rötter på det träd som friställs inte skadas.
  • Undvik att köra med tunga maskiner i en skyddszon på ca 15 meter runt trädet.
  • Rensa marken från ris och hyggesavfall. 
  • Gamla träd där det växer mycket mossa eller bladlavar kan vara känsliga för kraftig solexponering. Här behöver utglesningen vara försiktigare så att den skuggiga miljön runt omkring värnas.
Senast korrigerad: 2024-10-17
Hade du nytta av innehållet på denna sida?