Veteranisering

Veteranisering är en naturvårdsmetod som går ut på att medvetet skada träd för att få dem att utveckla miljöer och strukturer som normalt bildas i mycket äldre träd.
Veteranisering snabbar på trädens åldrande.
Bild: Life Bridging the gap

Många djur, insekter, lavar, mossor och svampar är beroende av gamla träd för att överleva. Där finns speciella miljöer som inte finns i unga träd. Det kan handla om håligheter, grova grenar, döda grenar, kapade toppar och grov bark. För exempelvis en ek tar det minst 200 år innan håligheter uppkommer på naturlig väg. Träd med så hög ålder är ovanliga i naturen eftersom de ofta avverkas långt tidigare.

Men det går att skapa strukturer som normalt endast finns i riktigt gamla träd även i yngre träd. Det kan göras med så kallad veteranisering.

Vad är veteranisering?

Veteranisering innebär att man genom aktiva skötselåtgärder försöker påskynda trädens åldrande, utan att döda dem. Det handlar om att på "konstgjord väg" försöka efterlikna naturliga skador från exempelvis stormar, snö, bränder, blixtnedslag, hackspettar, trädfall och gnagande djur. 

Hur går veteranisering till?

Veteranisering görs på unga, friska träd med redskap som exempelvis motorsåg eller borr. Tabellen nedan ger olika exempel på veteraniseringsågärder, vilka störningar de efterliknar och vilka arter som gynnas.

Metod Efterliknar Vilka gynnas?
Toppkapning Stormskada Vedlevande skalbaggar, svampar och hackspettar
Ringbarka topp Blixtskada eller död topp på äldre träd Vedlevande skalbaggar, svampar, steklar och hackspettar.
Såga av grov gren Storm- eller snöskada Insekter och svampar
Borra hål i stammen Hålighet skapad av hackspett Hålhäckande fåglar, fladdermöss, vedlevande skalbaggar, svampar, steklar och flugor
Hamling Stormskador Vedlevande skalbaggar, svampar och hackspettar
Mulmholk (hål i levande stam) Hålighet som uppstått till följd av kärnrötande svamp Hålhäckande fåglar, fladdermöss, vedlevande skalbaggar, svampar, steklar och flugor
Ringbarka en tredjedel av stammen Fallskada på träd / djurgnag Vedlevande skalbaggar, svampar och steklar
Såga vertikalt snitt i barken Blixtskada Vedlevande skalbaggar, svampar, steklar och fladdermöss
Ringbarka grov gren Naturligt döda grenar Vedlevande skalbaggar, svampar och hackspettar
Katning Brand Svampar, lavar och insekter

 

Film om veteranisering

Länsstyrelsen Östergötland har tagit fram en film som på ett pedagogiskt sätt beskriver vad veteranisering är, varför det behövs och hur man kan veteranisera träd. Här kan du se den: 

Veteranisering: Varför skadar vi träd medvetet? 

Senast korrigerad: 2024-10-14
Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Kommentarer (0 st)