Lagar och riktlinjer
Skogsvårdslagens hänsynsparagraf
I föreskrifterna till 30 § "Hänsyn till naturvårdens och kulturmiljövårdens intressen" anges att "Hänsynen till naturvårdens intressen skall utformas, så att den biologiska mångfalden gynnas så mycket som möjligt". Om skador har uppstått måste de åtgärdas, t.ex. genom att rensa vattendrag från avverkningsrester. Kärr och småvatten räknas upp som hänsynskrävande biotoper där skador skall undvikas eller begränsas. I föreskrifter och allmänna råd beskrivs åtgärder för att begränsa näringsläckage till vattendragen.
Allvarliga körskador
Föreskrifterna till 30 § anger att "Allvarliga körskador ska förhindras". Men vad är en allvarlig körskada och hur kan den förhindras? Det förklarar Skogsstyrelsen i sin film.
Allvarliga körskador - en film från Skogsstyrelsen (6:01 min).
Kulturmiljölagen - värna kulturmiljöer vid vatten
Kulturlämningar som definieras som fasta fornminnen har ett starkt skydd av kulturmiljölagen. Hit kan räknas en del äldre kvarnkonstruktioner, men också gamla broar eller äldre boplatser vid vatten. Läs mer om kulturmiljölagen och om hänsyn till kulturmiljöer vid vatten.
Skogsbrukets målbilder är vägledande
Skogsbruket och Skogsstyrelsen har i det så kallade Dialogprojektet enats om målbilder som ska tjäna som vägledning för det praktiska skogsbruket. Det finns särskilda målbilder för kantzoner mot sjöar och vattendrag och för överfarter över vattendrag vid terrängkörning. Målbilder för skyddsdiken och dikesrensning är under utarbetande.
- Läs mer om målbilder för god miljöhänsyn i Skogskunskap.
- Se filmer som illustrerar de olika målbilderna.
- Läs mer om skogsbrukets målbilder på Skogsstyrelsens sida.
Miljömålen - många berör vatten och ibland krockar de
Riksdagen har fastslagit 16 miljömål. Nästan alla mål har en koppling till vatten, bland annat målet Levande sjöar och vattendrag, Myllrande våtmarker, Hav i balans, Ett rikt växt- och djurliv och Grundvatten av god kvalitet. Miljömålen är inte en lag i sig, men resultaten av uppföljningarna av miljömålen har en stark effekt på utformningen av lagar och regler.
Miljöbalken - om risker för skada eller olägenhet för miljön
I miljöbalkens 2 kapitel anges de hänsynsregler som måste iakttas vid verksamheter eller åtgärder som kan medföra skada eller olägenhet för miljön. De är mycket allmänt hållna eftersom de omfattar allt som kan påverka miljön. Hänsynsreglerna i miljöbalken ska gälla parallellt med hänsynsreglerna i skogsvårdslagen. I första hand ska dock de mer detaljerade föreskrifterna till 30 § i skogsvårdslagen tillämpas.
Fiske - skogsbruket kan behöva ta särskild hänsyn
Den svenska fiskerilagstiftningen beskrivs på Havs- och vattenmyndighetens webbplats. Fiskelagen och lagar om fiskevårdsområden och fiskarrenden reglerar var och hur fiske får ske. I vissa vatten kan skogsbruket behöva ta särskild hänsyn till fisket.
- Läs mer om lagstiftning som berör fritidsfisket, och lagar som berör yrkesfisket.
EUs ramdirektiv för vatten - en del i lagstiftningen
Enligt EUs ramdirektiv för vatten (2000/60/EG) ska vattnens status klassificeras enligt nationella klassificeringssystem. Målet är att inga vatten ska försämras och att man på sikt ska uppnå god status i alla sjöar och vattendrag. Vattendirektivet är införlivat i svensk lagstiftning genom särskilda förordningar i Miljöbalken.
God ekologisk status
God ekologisk status innebär att organismsamhällena, vattenkemin och hydromorfologin är relativt opåverkade av människan. Hydromorfologin omfattar bland annat floders vattenflöden, sjöars omsättningstid och olika ingrepp som dämning och rensning.
Fem vattenmyndigheter
Arbetet med EUs ramdirektiv för vatten leds i Sverige av fem vattenmyndigheter i fem vattendistrikt.
- Läs mer om vattendirektivet och om Sveriges fem vattenmyndigheter.
Indelningen i fem vattendistrikt i Sverige. Illustration Roger Sjöström, Kreation AB.