Föryngra för blandskog
Naturlig föryngring för blandskog
Finns det redan träd av lind, hassel, klibbal, gråal eller asp kan vi utnyttja deras stubbskott eller rotskott. Asp och gråal kan snabbt bilda en djungel av nya plantor från rotskott om det finns, eller fanns, äldre träd i beståndet eller kanten. Klibbal, lind och björk skjuter stubbskott, och dessa kan också utnyttjas till den nya trädgenerationen. Även asken skjuter stubbskott men de lossnar snabbt från stubben och är därför mindre lämpliga för att bygga en ny trädgeneration.
Ek, bok, fågelbär och björk sprider sig främst med frön. Självsådd av lövträd gynnas ordentligt av markberedning. Vill man få högsta möjliga tillslag bör markberedningen göras före ett bra fröår. Läs mer om naturlig föryngring av löv.
Här kan du se vilka trädslag som föryngras med stubbskott, frö eller rotskott.
Plantering och sådd av blandbestånd
Ett blandbestånd kan skapas både genom att plantera flera trädslag blandat eller genom att kombinera plantering eller sådd med naturlig föryngring (det vanligaste sättet). Med det naturliga fröfallet bestämmer naturen själv vilka trädslag som slår till. Trädslagsblandningen får sedan regleras i röjningen.
Det finns många sätt att kombinera trädslag vid plantering och sådd. Snabbväxande pionjärträdslag som björk och lärk kan användas som amträd för de mer långsamväxande trädslag som bildar slutbestånd. Amträden växer snabbt i ungdomen och bildar ett frostskydd för de mer känsliga arterna som kommer underifrån, till exempel gran.
Plantering kan också göras med underväxtträd. Det är trädslag som inte konkurrerar med huvudträdslagen, utan som hjälper till att skugga stammarna och förbättra virkeskvaliteten. Exempel på underväxtträd är lind och avenbok.
Det finns en mängd varianter på hur trädslagen kan blandas. Den framtida skötseln underlättas av om trädslagen planteras eller sås i rader eller tydliga grupper, även om individplantering med varannan planta naturligtvis är möjligt. Gruppvis skötsel är oftast ett bättre alternativ än stamvis blandning. Här kan variationen i ståndorter utnyttjas så att exempel en fuktigare del av föryngringsytan får en samling av björkar.
Tänk på viltbetet
Vill du ha en blandskog med betesbegärliga arter (vilket de flesta lövträd och tall är) kan föryngringen behöva hägnas. Enskilda plantor eller plantgrupper kan också skyddas med nätburar. Läs mer om vilthägn och viltskador.
Gardera om det är svårt att välja
Dubbelplantering eller sådd av flera trädslag är naturligtvis också en möjlighet. Det finns många exempel på dubbelplantering av tall och gran i samma markberedningsfläck eller sådd av tall, gran och/eller contortatall i samma såddruta. Resultatet kan bli en blandskog, men också en mer homogen skog om ett trädslag visar sig överlägset på lokalen.