Plantering
Vid plantering kan föryngringen få ett försprång så att den växer ifrån konkurrerande vegetation. Jämfört med sådd och naturlig föryngring är plantering mindre känslig för klimatläge och väderlek.
Planteringen kan kombineras med skärm eller fröträd, och användas som komplement till sådd och självföryngring.
Plantering, liksom sådd, ger möjlighet att ändra sammansättning på den nya skogen. Det är inte säkert att den gamla skogen var den bästa från tillväxtsynpunkt. Plantor från fröplantager eller förflyttade provenienser kan vara härdigare, växa snabbare eller ha andra önskvärda egenskaper.
Se till att ha rätt utrustning
Här ser du exempel på utrustning du bör ha tillgång till.
Planteringsutrustning. Illustration Anna Marconi.
- Planteringsrör för täckrotsplantor. Se till att spetsen är vass och sluter tätt. Det går också att justera hur djupt röret når genom att flytta på klacken. Röret bör normalt vara inställt för djupplantering.
- Planteringsborr för barrotsplantor och omskolade pluggplantor.
- Bärsele, som finns i många olika utformningar. Det blir tungt att bära plantor en hel dag, se till att selen är rätt inställd.
- Snitsel är bra för att markera var du har planterat.
- Viktigast av allt - plantorna.
- Planteringshacka, flåhacka, för barrotsplantor.
- Vattenkanna eller annan utrustning så att plantorna kan vattnas vid behov.
Var ska plantan sitta?
Grundregeln är att sätta plantan djupt, högt upp i torvan och långt från annan vegetation. Avståndet till obearbetad mark ska vara minst 2 dm. På normal, frisk mark - plantera högt upp i torvan. På torra marker med risk för torka - plantera längre ned.
I verktyget Sätt plantan rätt anger du risken för torka, markfuktighet och jordens textur (hur grov den är). Verktyget ger tips om bästa planteringspunkt i markberedningsspåret.
Optimala och bra planteringspunkter på en frisk, normalgrov moränmark. Illustration: Per-Anders Nilsson.