Lämplig årstid för plantering
Här är några riktlinjer för plantering under olika årstider.
Vår
Den bästa tidpunkten är på våren när marken fortfarande har gott om vatten. Plantan kan utnyttja den stigande marktemperaturen för att bygga ut sitt rotsystem så att det klarar eventuell sommartorka. Plantans skott ska fortfarande vara i vila, men rötterna ska ha börjat vakna (vita rotspetsar).
Planteringssäsongen kan starta så snart tjälen har släppt. Efter midsommar bör man undvika plantering. Då är risken stor att plantorna inte hinner förbereda sig för vintern ordentligt. I områden med försommartorka (sydöstra delarna av Sverige) är det en fördel med tidigare plantering.
Risker med vårplantering
En planta som börjat växa är känslig för både torka och frost. Tidig plantering med plantor som inte är i vila kan därför drabbas av frostskador, frosttorka och annan uttorkning.
Om marken, eller rotklumpen, fortfarande är delvis frusen kan rötterna inte ta upp vatten. Under de soliga vårdagarna är risken stor för uttorkning.
Sommar
Under sommaren är marken som varmast, och det är bra för rottillväxten. Samtidigt är det varmt i luften, och plantorna är i växt. Därför kan man bara plantera täckrotsplantor på sommaren. Små plantor, med små skott, har dock visat sig fungera för sommarplantering. Det förutsätter en bra plantvård (mycket vatten) och bra markberedning så att rötterna kan etablera sig snabbt.
Risker med sommarplantering
Torka och mekaniska skador på plantorna (de späda skotten är känsliga). Frys- eller kyllagrade plantor ska inte planteras efter midsommar. Vegetationsperioden blir för kort för dessa plantor som då inte hinner härdas inför vintern.
Höst
Det går utmärkt att plantera i augusti till början av september, förutsatt att plantornas tillväxt är avslutad (skotten är förvedade) och att klimatet är gynnsamt. Vid en höstplantering kan plantornas rotsystem hinna växa ut i omgivande jord.
Risker med höstplantering
Senare plantering innebär en risk för att plantorna fryser upp under vintern eller torkar på vårvintern, då deras rotsystem inte vuxit ut. En sen plantering (sen september-oktober) är egentligen en förvaring i väntan på att plantorna ska börja växa på våren.
Höstplantering förutsätter att plantorna är ordentligt invintrade. Av hävd brukar man avråda från höstplantering av barrotstall då den kan vara dåligt invintrad.
Näringsrika och vitala plantor är attraktiva för betande djur och därför kan det vara lämpligt att viltbehandla höstplanterade plantor, särskilt tall.