Välja trädslag
Den svenska skogen är ganska artfattig jämfört med till exempel Centraleuropa eller Nordamerika. Tall, gran och björk står för över 90 % av virkesförrådet. Så här ser virkesförrådet fördelat på trädslag ut i Sverige för levande träd:
Källa: Skogsdata 2022 (SLU Riksskogstaxeringen).
Gran och tall är huvudträdslagen i svenskt skogsbruk. Därför koncentrerar sig kunskapssystemet på dessa trädslag. Björk är vårt tredje vanligaste trädslag. Björken förekommer ofta insprängd i gran- och tallskog, och är ett alternativ till barrträden på fuktig mark. Anläggning och skötsel av lövträdsbestånd hittar du i Sköta lövskog.
Flera utländska barrträdsarter kan komma i fråga för plantering. I norra Sverige är contortatallen och sibirisk lärk de vanligaste. I södra Sverige kan bl.a. hybridlärk, sitkagran och douglasgran vara aktuella.
På merparten av den svenska skogsmarken behöver vi bara välja mellan några få trädslag.
Huvudreglerna är därför enkla:
- Tall på torr och frisk mark med lägre bördighet
- Gran på bördigare mark som är frisk eller fuktig
- Vårtbjörk passar på frisk mark, och glasbjörk på fuktig mark
- Contortatall kan vara ett alternativ på torra och friska marker i Norrland och norra Svealand
- Blandskog passar på många marker. Gran och tall är bra på medelgoda marker. En inblandning av björk är bra i de flesta skogar, framför allt de fuktiga.
Glöm inte lövträden
I sammanställning i detta avsnitt har vi tagit upp våra barrträd, men vi har ju också en mångfald av intressanta lövträdsarter. Dessa hittar du i sektionen Sköta lövskog.