Skogen roll i energiförsörjningen

Skogen är Sveriges viktigaste källa till förnybar energi. En betydande del av landets bioenergi kommer från restprodukter som grenar, toppar, bark, flis och spån.
Biobränsleanläggningen vid Värtaverket i Stockholm.
Bild: Mats Hannerz

En viktig pusselbit i klimatomställningen

Sverige och EU strävar efter att bli koldioxidneutrala och att energin ska komma från förnybara källor. Förnybar energi kommer från energikällor som förnyas i snabb takt. Dit hör vatten, sol, vind och inte minst bioenergi från växande grödor. Den snabba utbyggnaden av fjärrvärmeanläggningar som kan eldas med biobränsle har gett Sverige ett stort försprång i arbetet med en förnybar energimix.

Torv intar en särställning. En torvmosse kan ha växt till sig under ett par tusen år, och den ökar bara någon millimeter per år. En mosse där torven bryts kan därför inte förnyas inom överskådlig tid. Däremot växer torv på många andra mossar, och torvproducenterna räknar med att torvtäcket växer med motsvarande 15–20 TWh per år i höjdled. I EU:s handelssystem med utsläppsrätter räknas torv som ett fossilt energislag. I elcertifikatssystemet i Sverige klassas det dock som förnybart.

Förnybara_icke-förnybara_energikällor_Rose-Marie_Rytter_1200x675px.jpg

Förnybara energikällor: Skogsbränsle, vatten, vind och sol. Icke-förnybara: Kärnkraft, kol, olja. Torv intar en mellanställning. Teckning: Rose-Marie Rytter.

En fjärdedel av energin från biobränslen

Den totala tillförseln av energi i Sverige 2023 var 507 TWh.  Av det förbrukades 353 TWh. Resterande 154 TWh är till största del förluster i kärnkraftens kylvatten, omvandlings- eller överföringsförluster i ledningsnäten och  energisektorns egenanvändning eller det som inryms i kategorin ”icke energiändamål”.

Så här såg fördelningen av tillförd energi ut mellan olika energikällor 2023 (Källa: Energimyndigheten):

Total tillförd energi TWh
Biobränslen 150
Kärnbränsle 136
Råolja och petroliumprodukter 104
Vattenkraft 66
Vindkraft 34
Kol och koks 16
Natur- och stadsgas 10
Övriga bränslen 12
Primär värme 5
Solkraft 3
Import – export el -29
Totalt 507

Den mesta bioenergin kommer från skogen

Av de 150 TWh bioenergi som tillfördes år 2023 stod trädbränslen för 41 procent och avlutar från skogsindustrin för 31 procent.

Källa: Energimyndigheten, Energiläget

Trädbränslen är många sortiment

Av 55 TWh oförädlade trädbränslen (år 2023) var grotflis, brännved, bark- och returflis samt såg- och hyvelspån de viktigaste.

Tillförd bioenergi i Sverige 2023, TWh

 

Diagram2.png

Produktion av primära skogsbränslen av inhemskt ursprung 2023, TWh

Diagram3.png

Källa: Energimyndigheten, Statistikdatabas.

 

Senast korrigerad: 2025-04-16
Hade du nytta av innehållet på denna sida?