Lagen och slutavverkning

I skogsvårdslagen finns regler för anmälan av slutavverkning, lägsta slutavverkningsålder, fjällnära skog, ädellövskog, ransonering av skog och hänsyn till naturvård, kulturmiljövård och rennäring.
Bild: Rose-Marie Rytter/Mats Hannerz
  • Skogsvårdslagen anger att man inte får ta upp hyggen i skog som fortfarande har en god tillväxt. Skogen måste ha nått en viss minimiålder för att få slutavverkas.
  • En slutavverkning måste anmälas senast 6 veckor i förväg.
  • Skogsvårdslagen har också regler om ransonering av äldre skog.
  • Avverkning av ädellövskog kräver särskilt tillstånd.
  • I fjällnära skog krävs tillstånd från Skogsstyrelsen för att få slutavverka.
  • Lagen och dess föreskrifter innehåller också bestämmelser och råd om vilken hänsyn som ska tas till andra intressen i samband med skogsbruksåtgärder.

Lägsta slutavverkningsålder

Reglerna gäller för "lägsta tillåtna ålder för föryngringsavverkning i bestånd vars virkesförråd består till minst hälften av tall och/eller gran" i Skogsstyrelsens föreskrifter till skogsvårdslagen (svl 10§).

Den lägsta tillåtna slutavverkningsåldern varierar från 45 år i bördig granskog till över 100 år för tallskog på mager mark. Tabellen visar lägsta tillåtna ålder för föryngringsavverkning i bestånd där minst hälften av virkesförrådet utgörs av tall och/eller gran. Den verkliga slutavverkningsåldern är oftast högre än minimiåldern.

Har du uppdaterad skogsbruksplan är det lätt. Där finns uppgifter om ålder och ståndortsindex. Annars måste du räkna fram åldern med hjälp av årsringarna i någon stubbe och sedan försöka bedöma markens bördighet. Du kan också göra en mer noggrann mätning.

Ståndortsindex Lägsta slutavverkningsålder
Gran Tall Norrbottens, Västerbottens,
Jämtlands & Västernorrlands län
Övriga län
G36     45
G32     50
G28 T28 65 60
G24 T24 70 65
G20 T20 80 70
G16 T16 90 80
G12 T12 100 90

Källa: Skogsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd till Skogsvårdslagen (SKSFS 2011:7).

Lägsta slutavverkningsålder i lövskog

Bestånd som omfattas av 23 § i skogsvårdslagen ("Ädellövskogslagen") och vars virkesförråd till minst hälften består av ask är 50 år, av bok 80 år och av ek 90 år. För övriga bestånd som är ädellövskog samt för bestånd som till minst hälften består av björk, asp eller al är motsvarande åldersgräns 35 år.

Anmälan av avverkning

Slutavverkning som omfattar minst ett halvt hektar ska anmälas till Skogsstyrelsen senast 6 veckor före avverkningen. I anmälan ska anges vilka föryngringsåtgärder, hänsyn och andra skogsvårdsåtgärder som planeras.

Läs mer om avverkningsanmälan.

Ransonering av äldre skog

På brukningsenheter större än 50 hektar produktiv skogsmark måste den skog som kan föryngringsavverkas ransoneras. Är din brukningsenhet 50-100 hektar får högst 50 hektar av skogsmarken bestå av kalmark och skog yngre än 20 år. Är brukningsenheten mer än 100 hektar får högst häften av skogsmarken bestå av kalmark och skog yngre än 20 år. Har du nått det taket får du inte föryngringsavverka mer på ett tag.

Är din brukningsenhet större än 1 000 hektar produktiv skogsmark finns mer detaljerade regler om ransonering. Alla de fastigheter du har inom en kommun kallas tillsammans för en brukningsenhet.

Hänsyn

Skogsvårdslagens §30 talar om vilka krav som ställs om hänsyn till naturvården och kulturmiljövården. I §31  finns regler om hänsyn till rennäringen.

Särskilda regler i fjällnära skog

I skogsvårdslagen §15-§20 finns regler om avverkning i fjällnära skog och samråd inom renskötselns året-runt-marker.

 

Senast korrigerad: 2024-10-17
Hade du nytta av innehållet på denna sida?